Bir Tel Aviv 'bombası' da Eurovision'a
Eurovision Şarkı Yarışması'nın ikinci yarı finali öncesi Malmö şehrinde toplanan ve aralarında İsveçli aktivist Greta Thunberg'in de olduğu binlerce Filistin yanlısı protestocu 'İsrail'e boykot', 'Soykırımı durdurun' sloganları attı.
Belçika’nın VRT televizyonu ise yarı final sırasında yayınını keserek, “İsrail’in insan hakları ihlallerini kınıyoruz” mesajıyla ateşkes istedi. Gecede İsrail’in yarışmacısı Eden Golan finale kaldı. Dünyanın gözü bugünkü final gecesinden yansıyacak protestolarda.
SALİHA SULTAN
İsveç’in Malmö şehrinde devam eden Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail protestolarının biri bitiyor, diğeri başlıyor. Gazze’de son yedi aydır çoluk çocuk demeden 40 bine yakın Filistinliyi katleden İsrail yarışmanın 9 Mayıs’ta gerçekleşen ikinci yarı finalinde hem şehrin sokaklarında hem TV ekranında protesto edildi. Protestolardan yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (EBU) da nasibini aldı.
Eurovision Şarkı Yarışması, İsrail’i temsil eden Eden Golan’ın 8 Mayıs’taki provada şarkısının ‘Özgür Filistin’ sloganlarıyla bastırılmasının ardından ikinci yarı finalde bir eyleme daha sahne oldu. Belçika’nın VRT televizyonu, yarışmanın ikinci yarı finalinin başında yayınını keserek İsrail’in insan hakları ve basın özgürlüğüne yönelik ihlallerini kınadığı ve ateşkes talep ettiği bir mesaj paylaştı.
Flamanca yayın yapan kanalın karartılmış ekranında “Bu bir sendika eylemidir. İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Ayrıca İsrail, basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayınımıza bir süreliğine ara veriyoruz. Şimdi ateşkes” ifadeleri yer aldı. Belçikalı iki bakan, daha önce İsrail’in Gazze’de sivillere yönelik saldırıları sürdükçe Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmaması gerektiğini düşündüklerini açıklamıştı.
Belçika, Portekiz, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Norveç, Danimarka, Litvanya, Finlandiya ve San Marino’yu Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil edecek sanatçılar da, Gazze’de acil ve sürdürülebilir ateşkes çağrısı yapmıştı.
EDEN GOLAN BU AKŞAM DA SAHNEDE
Öte yandan İsrail, protestolara rağmen ikinci yarı finalde Eurovision finaline katılmaya hak kazandı. Binlerce kişi ülkenin finale katılmasına karşı şehrin sokaklarında yürüdüğü, milyonlar aylardır sokaklara döküldüğü halde, İsrail’in şarkıcısı Eden Golan ‘Hurricane’ şarkısıyla yarışmacı ülkelerden izleyicilerden gelen oylar ile finale kaldı. EBU, İsrail’in 7 Ekim’deki çatışmaya gönderme yaptığı ‘Ekim Yağmuru’ şarkısının sözlerini değiştirmeyi kabul etmesinin ardından bu yıl yarışmasına izin vermişti.
Rus bir anne babanın çocuğu olarak İsrail’de doğan 20 yaşındaki Golan, çarşamba günü kostümlü prova sırasında seyirciler tarafından yuhalandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha sonra bir açıklama yaparak şarkıcıyı “İsrail devletini saygıyla ayakta durup temsil ederken bir yandan da antisemitizm dalgasıyla başarıyla yüzleştiği için” övdü.
İsrail’in, Eurovision’da finale kalması bugün Malmö’de gergin ve siyasi açıdan sıkıntılı bir zemin hazırladı. Şehrin sokaklarının ve final gecesinin birçok protestoya sahne olması bekleniyor.
İSVEÇLİ AKTİVİST KEFİYE İLE SESLENDİ: SOYKIRIMA SESSİZ KALAMAYIZ
İkinci yarı final öncesi erken saatlerde ise Malmö Büyük Meydan`da toplanan binlerce Filistin yanlısı protestocu, İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’nın 11 Mayıs Cumartesi (bugün) gerçekleşecek finalinden men edilmesi çağrısını bir kez daha yineledi. Protestocular, “Gazze`de çocuklar öldürülüyor”, “Soykırımı durdurun”, “Sonsuza kadar Filistin” yazılı pankartların yanı sıra Gazze`de öldürülen çocukları temsil eden maketler taşıdı. “Filistin`e özgürlük”, “Soykırımcı İsrail”, “İsrail`e boykot” sloganları atan göstericiler, Möllevangstorget Meydanı`na kadar yürüdü. 21 yaşındaki İsveçli meşhur iklim aktivisti Greta Thunberg da protestocular arasında yer aldı. Filistin’in özgürlük sembolü kefiye giyen aktivist, “İsrail’in yarışmaya katılmasına izin verilmesi çirkin. Soykırıma sessiz kalamayız” açıklaması yaptı.
Filistin yanlısı protestocular EBU’yu çifte standartla suçluyor. EBU, 2022’de Ukrayna’ya savaş açan Rusya’nın katılımının ‘yarışmanın itibarını zedeleyeceğini’ öne sürerek ülkeyi diskalifiye etmişti. Ancak aynı EBU söz konusu İsrail’in Filistin’de imza attığı katliamlar olduğunda Eurovision’un ‘siyasi olmayan bir müzik etkinliği’ olduğunu savundu. EBU, yarışmaya günler kala yarışma salonuna Filistin bayrağının alınmasını yasaklayarak, tepkileri daha da üzerine çekti.