Gençlik ve Kadın – Erkek Eşitsizliği Nedir ?
Türkiye'de kadın – erkek eşitsizliği bir gerçektir. Bu eşitsizliği en yoğun şekilde ergenlik çağına girer girmez ve gençlik yıllarında kızlar yaşamaktadır.
Bu sorun her ülkede eğitimle giderilmeye çalışılmaktadır. Türkiye’de kadınların eğitiminin 18. yüzyıla kadar uzanan bir geleneği vardır. Kız çocuklar için ilkokul bu tarihte açılmıştır.
Kızlar için ülkemizde açılan ilk kız okulu büyük dedelerimden Kaptan-ı Derya, Vezir, Damat Ahmet Ratip Paşa tarafından 1751’de Mora’da Tripolitza Kasabası‘nda açılmıştır.
Bekaret Namus Kriteri Olarak Görülüyor !
Günlük yaşamda gördüğümüz gibi gençler cinsellikle ilgili hiçbir şey yapmasalar da veya açıkça, gizlice pek çok şeyi yapsalar da kız-erkek eşitliğinden, erkekler kendi hemcinsleri arasında “büyük zampara”, kızlar ise, “el değmemiş” rollerini üstlenmek zorunda kalıyorlar.
Genç erkek, hiçbir şey beceremese dahi, kızları nasıl eskittiğini, kaç kadınla kaç defa hem de herkesin aklı duracak şekilde nasıl, neler yaptığını, müthiş bir cinselliği olduğunu vurgulayarak, her fırsatta anlatarak saygınlık kazanmaya çalışmaktadır.
Bazıları dile getirdikleri bu tür hikayelerle kendini tatmin etmekte, dinleyen grup ise aşağı kalmanın getirdiği ezikliği çekmektedir. Gerçekte en azından dinleyenin de anlatan kadar içinde bulunduğu bir cinsel bunalımın, kızlara kadınlara laf atmak, plajda, otobüste sürtünmek, çimdik atmak, sarkıntılık şeklinde yansıdığını görüyoruz.
Bakirelik Artık Önemsiz
Bugün yükseköğrenimdeki genç kızların bazıları bakirelik aranmamalı, kız-erkek evlilik öncesi de veya evlenmeden de cinselliği paylaşabilmeli diyor. Bütün genç kızlar için dile getirdiği bu görüşü, kendisi için isteyememektedir. Kendi belki böyle yapmasa bile, açıkça kendisi için böyle olmasını istediğini söyleyememektedir.
Başkaları için veya genelde genç kızlar için savunduklannı, kendileri için uygulayamamaktadırlar. Cinsellikle ilgili kendi düşüncelerini toplumun değer yargılarıyla bağdaştıramayan genç kız, kendini ruhsal bir kargaşa ve karamsarlık içinde bulmaktadır.
Yeni Kuşak Doğum Kontrol Yöntemlerini Bilmiyor
Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri 12-21 yaş grubundaki öğrencileri kapsayan bir anketle, yeni kuşağın doğum kontrol yöntemlerinden ve aile planlamasından habersiz olduklarını belirlemiştir.
Ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerini kapsayan anket, öğrencilerin %55’inin aile planlamasının ne anlama geldiğini bilmediğini ortaya koydu. Bilenler ise bu konudaki bilgi kaynaklarının yazılı basın olduklarını söylemişlerdir.
Araştırmaya göre;
Öğrencilerin %98’i aile planlaması eğitimi istiyor,
%86’lık grup bu konunun ders olarak okutulmasında yarar görüyor.
Gençlerin %78’i bu konuda devletin yardımcı olması gerektiği görüşünde.