Rusya açıklamıştı: Erdoğan BRICS zirvesine gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20-24 Ekim'de Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'ne katılacak.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 20-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da düzenlenecek BRICS Zirvesi'ne katılacak.

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov birkaç gün önce, "Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti" demişti. Türkiye açısından büyük öneme sahip bu açıklamanın Ankara yerine Kremlin'den gelmesi dikkat çekmişti.

Rusya doğruladı: 'Türkiye BRICS'e başvurdu'

Rusya'dan al haberi: Kremlin'den bilgi yağıyor, Ankara susuyor

Aydın Sezer Türkiye'nin BRICS'e başvuru muammasını değerlendirdi: "Dışişleri başvuruyu medyadan öğrendi"

Erdoğan, 2018 yılında, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg şehrinde 10'uncusu düzenlenen BRICS Zirvesi’ne ''davetli lider'' statüsünde katılmıştı.

BRICS NEDİR?

Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası konularda daha çok söz sahibi olmasını isteyen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin 2006'da, "BRIC" grubunu kurdu. Grup adını, bu ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor. 2011'de Güney Afrika'nın da katılmasıyla grubun adı "BRICS" oldu.

Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak'ta BRICS'e katıldı. Suudi Arabistan ise davete karşın henüz gruba katılmış değil.

Gruba davet edilen bir diğer ülke olan Arjantin ise Javier Milei'nin Devlet Başkanı seçilmesinin ardından başvurusunu geri çekmişti. Azerbaycan ve Tayland da BRICS'e katılmak istiyor.

Grubun genişletilmiş hali için herhangi bir isim açıklanmadı ama grubun adının "BRICS+" olacağı düşünülüyor. BRICS ülkeleri yıllık zirve toplantılarında kararlar alıyor.

Grup üyesi ülkeler sırayla, bir yıllığına grubun dönem başkanı oluyor.

BRICS NEDEN ÖNEMLİ?

BRICS ülkeleri arasında Çin ve Rusya gibi büyük dünya güçleri, ya da Brezilya ve Güney Afrika gibi kendi kıtalarındaki büyük güçler var. Genişleyen grubun bünyesindeki ülkelerin toplam nüfusu 3,5 milyar. Bir başka deyişle dünya nüfusunun yüzde 45'i.

BRICS ülkelerinin ekonomilerinin toplam büyüklüğü 28,5 trilyon dolar. Bu da, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 28'ine tekabül ediyor. BRICS ülkeleri aynı zamanda dünyada ham petrolün yüzde 44'ünü üretiyor.

BRICS grubu, kalkınmakta olan ülkelerin "daha büyük bir ağırlığa ve temsile" sahip olması çağrısı yapıyor. Grup bünyesindeki ülkeler 2014'te, kalkınma projelerine destek vermek için Yeni Kalkınma Bankası'nı kurmuştu.