Başta ATATÜRK olmak üzere tüm Şehitlerimizi minnet , saygı ve dualarla anıyoruz...
Uçak sayısı 18'di. Ama 18 pilot yoktu. Her pilot, günde birkaç defa uçarak, bir uçucu için olağanüstü gayreti göze alarak uçuşlara katılabiliyordu. Her uçucuya bir uçuş elbisesi, başlık ve gözlük verilemediğinden çoğunlukla pilotlar yünden örme bir başlık ve yün kazakla uçuşa gidiyorlardı...
Uçaklarda bomba nişa yeri bulunmamaktaydı. Pilot, tayyare içinde oturduğu yerin yanına alabildiği kadar bomba alıyor, kesif bir düşman hedefi görünce bombayı elleri ile mesafeyi hesaplayarak aşağıya atıyordu.
26 Ağustos 1922 günü başlayan Büyük Taarruz’daki durumu, Kuvvay-ı Havaiye Müfettişi Alb. Muzaffer ERGÜDER hatıralarında şöyle anlatıyordu:
“Sabah karanlığı…her şey, herkes hazır…gün ağarıyor…Her tayyarenin başında bir makinist, üç-dört er bekliyor ve her tayyare son bir defa gözden geçiriliyor, cephede uğuldayan Türk topçusunun homurtusuna bu mütevazi meydanda işlemeye başlayan tayyarelerin motor gürültüleri karışıyor…Tayyarelerimiz birer birer havalanıyordu.”
26 Ağustos 1922 günü yapılan hava harekâtında, Afyon bölgesi ve civarında 12 keşif uçuşu yapılmış, bu uçuşlarda düşman ihtiyat gruplarının durumu tespit edilmiş, görülen önemli hedefler bombalanmış, av uçakları Yunan uçakları ile çatışmaya girmiş, üç Yunan uçağını kendi hatlarının gerisine kaçmaya mecbur etmiş, bir düşman uçağı da Türk hatlarına indirilmiş ve uçak ele geçirilmişti.
GARİPÇE’YE İNDİ ADI GARİPÇE OLDU
O uçaklardan biri, hava muharebesi sonucu Yzb Fazıl Bey tarafından Garipçe Köyü civarına mecburi inişe zorlanmıştı. S.O-4 (Sinergio Ohrio 4) seri numaralı Breguet, Selanik'te monte edilmiş ve Yunan Hava Kuvvetleri’ne katılmıştı. Bu uçak, ele geçtikten sonra Garipçe Köyü yakınlarına indiği için “Garipçe” adı verildi. Hemen üzerine Türk bayrağı ve işaretleri konuldu. Özellikle keşif görevlerinde kullanıldı. Bu keşiflerde Plt.Bnb. Fazıl, Rasıt Ütğm. Osman Nuri BAYKAL ve Rasıt Ütğm. Hamdi ÇAYPINAR’ın raporlarından çok önemli bilgiler elde edildi. Savaşın ardından uçak bir süre daha hizmette kaldı.
Kurtuluş Savaşı'nın yükünü çeken Bregue 14 uçakları uzun yıllar hizmette kaldı. Eğitim uçuşlarında kullanıldı.
26 Ağustos’ta Batı Cephesi’ndeki ordularımızın başlattığı Büyük Taarruz, 30 Ağustos Başkomutanlık Muharebesi ile kesin zafere ulaşmış ve yerdeki Harekata havacılarımız büyük cesaret ve fedakârlıklarla katılmışlardı.
YORUMLAR