Aydın İZBUDAK

Aydın İZBUDAK

HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER
[email protected]

Kot Pantolonun Tarihçesi

10 Nisan 2022 - 14:44

Hemen her yaştan ve her kesimden insanın günlük hayatta tercih ettiği ve sıklıkla giydiği bir kıyafettir. Teknolojinin de her alanda gelişmesi ile birlikte kumaşlara gerekli miktarda elastan
karıştırılması sonucu daha esnek ve rahat bir hâl almıştır. Yoğun bir ilgi görüyor olmasından dolayı kot ceket, kot gömlek gibi farklı formlarda da tüketici ile buluşmaya başlamıştır. Bugün, Türkiye’nin de dâhil olduğu birçok ülkede kot daha doğrusu denim kumaş ile üretilen kıyafetler yoğun ilgi görmektedir ve tekstil piyasasında hatırı sayılır bir yere sahiptir.
1850’li yılların ortalarında bugün hala çok önemli ve
bilinen bir denim üreticisi ve perakendecisi olan Levi’s mağazalarının kurucusu Levi Strauss ABD’ye altın aramak
için gelen madencilerin ihtiyaç duyduğu dayanıklı bir pantolon üretme fikrinden hareketle zaten yapmakta olduğu çadır ve araba örtüsü ticareti sebebiyle elinde bulunan kalın kumaştan bir pantolon tasarladı. Ufak tefek sorunlar dışında
madencilerin ihtiyacını karşılayan bu modeli zamanla daha da geliştirdi ve talebe uygun hale getirdi.
Kot pantolon dokuma yoluyla üretilir. İplikler birbirine dik
olarak konumlanır ve birbirinin arasından geçer. Bunun yanı sıra iplikle olabildiğince sık dokunur.
Denim kumaşı diğer kumaşlardan ayıran en önemli fark; diğer kumaşlarda boyama işlemi dokumadan sonra yapılmasına rağmen denim kumaş üretilirken ipliklerden birinin dokumaya
boyanmış halde girmesidir. Bundan dolayı rengi daha geç solar ve daha dayanıklıdır.
Denim kumaşlara mavi rengi İndigofera bitkisinden elde edilen bir boya verir. Ancak günümüzde bu bitki yok denecek kadar az olduğundan dolayı bu renk kimyasal işlemler sonucu elde edilir.
1940’lı yılların sonunda Türkiye’de tekstil işiyle uğraşan
bir girişimci olan Muhteşem Kot, bir dizi terzilik eğitimi için Fransa’ya gider. Orada Blue Jean olarak anılan kumaşı görür ve Türkiye’de işçi ve köylü için biçilmiş kaftan olduğuna inanır. Türkiye’deki firmasının da ismi olan Kot, 1950’li yıllardan itibaren Türkiye’de üretilir ve ilk olarak Ankara’da Saman Pazarı ile İstanbul’da Karaköy’de satılmıştır.
Sonraki yıllarda hemen her kesim tarafından sevilmiş ve giyilmiştir. Bunu gören firmalar da çeşitli işlemler aracılığıyla denim kumaş üzerinden bir moda geliştirmişlerdir.
Yani, bugün Türkiye’de denim kumaşa kot deniyor olmasının sebebi bu kumaşı Türkiye’ye getiren, tanıtan ve ticaretini yapan girişimci Muhteşem Kot’un soyadı, aynı zamanda markasının adıdır.
Fotoğraf açıklaması yok.

YORUMLAR

  • 0 Yorum