Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, 2008-2016 yılları arasındaki 8 yılda 104 bin 531 çocuk kaybolmuş. Yalnızca 2016 yılında kayıp çocuk sayısı 11 bin 691…2017 yılında 387 çocuk cinsel istismara uğramış. Çocuklar, kaldıkları yurtlarda, dinci vakıflarda, okullarda öğretmenleri ya da vakıf çalışanları tarafından istismar edilmiş. İstismara uğrayan 41 çocuk, intihara kalkışmış, bir bölümü yaşamını yitirmiş. 20 çocuk cinayete kurban gitmiş, bunların 10 tanesi babası tarafından öldürülmüş…
2010‘dan 2017’ye dek, 1915 kadın öldürülmüş. 355 cinayetin öncesinde kadınlara şiddet uygulanmış, ırzına geçilmiş ya da tehdit edilmiş. 237 cinayet, kadınların güvenlik endişesiyle resmen başvurmuş olmasına karşın işlenmiş…
Toplum yaşamında görülen her olumsuzluk, doğrudan devlet yönetimiyle ilgili bir sorundur. Tarih göstermiştir ki, gelişkin toplumlar gelişkin yönetimler tarafından kurulmuş ve yaşatılmıştır. Gelişkin toplum yaratmanın merkezinde ise, her zaman devlet politikası ve ona bağlı olarak eğitim vardır. Toplumsal bozulmanın her türü, eğitim ve öğretimdeki bozulmaya bağlıdır…‘Altı yaşında kızların evlenebilmesi’, ‘cinsel istismarda çocuğun rızası’, ‘babanın kendi kızına şehvet duyması’ ya da ’yaşlı erkeklerin küçük çocuklarla evlenebileceği’… türünden açıklamaların yapıldığı bir toplumda, yaşananlar eğitimsizliğin kaçınılmaz sonuçlarıdır…
2016 Kasımı’nda, AKP'li 6 milletvekili, ‘çocuk yaştaki kıza cinsel istismar suçunu işleyenlere’ bir tür af getiren yasa önergesi verdi. Önerge, tecavüzcüyle küçük kızın ‘evlenmesi’ durumunda, mevcut yasada belirtilen cezanın ertelenmesini ve geri bırakılmasını öngörüyordu. Yasa önerisi yapıldığında, Medeni Kanun yürürlükteydi…
Kaynak: METİN AYDOĞAN, ‘YOL HARİTASI-Türk Devriminden 21. Yüzyıla Dersler’
YORUMLAR