Temmuz ayı enflasyonu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yüzde 3.23 olarak açıklandı. Gerçeği çok daha fazlası... Doktor muayene ücreti hâlâ 34 lirada mı acaba?
Bilemiyoruz ama çalışan ve emeklilerin maaş zamları resmi enflasyona göre yapılıyor.
Gıdım gıdım harcansa bile para yetmeyince ne yapılır genelde? Kredi kartına abanılır limit kalmışsa... Öyle yapmış belli ki vatandaş da... Faizler artınca ortaya çıkan sonuç bir facia...
★★★
Önceleri iyiydi tabii... Faizleri artırmak yasaklanınca, kartlar faizsiz kredi tadındaydı... Millet limitini dibine kadar harcadı. Borçlandı... O devir geçti.
Gerçeklere dönüldüğünde o günlerin faturası da birlikte geldi.
Kredi kartından nakit çekiş ve kredi kartına taksit olanaklarının kısıtlanması yanında, asgari ödeme limitlerinin yükseltilmesi, aylık kredi kartı faizinin yüzde 4.95’e, gecikme faizinin yüzde 5’e yükselmesi, milyonlarca kişiyi ağır borç ve faiz yükü altına sürükledi.
Sonuç? Kredi kartı borçları, 1 trilyon 468 milyar liraya çıktı.
★★★
Türkiye’de mayıs ayı itibarıyla 37 milyon 328 bin kişinin bireysel kredi kartı borcu var. Haziran ile temmuz verileri çok daha fena... Kim bilir ne gelecek, sen hesapla...
Kredi kartı ekstrelerindeki asgari tutarı ödeyenlerin sayısı da kart kullanıcılarının yarısından fazlasına ulaşmış durumda.
Sadece dar gelirliler değil artık beyaz yakalı çalışanlar dahi borcun asgari tutarını ödeyebiliyor. Gelirleri ona yetiyor. Ekonomist adam herkesi sefalette buluşturuyor.
★★★
Taşıt, konut ve ihtiyaçtan oluşan tüketici kredileri ise 1 trilyon 726 milyar liraya yükseldi. Boğazımıza kadar borca batmışız sayesinde... Eşe dosta, bakkala manava, arkadaşa tefeciye, ev sahibine borçları saymıyoruz haliyle...
Hele faturalar... Telefon, apartman, internet, elektrik, doğalgaz, su... Bu hesapta bunlar hiç yoklar...
★★★
Bireysel borç anlamında bir felaket yaşanırken iş yerleri ne durumda?
Merkez Bankası Temmuz 2024 rakamlarına göre, haziran ayında 10 bin 546 olan karşılıksız çek sayısı temmuzda yüzde 150 oranında artarak 26 bin 351 adede yükseldi.
Karşılıksız çıkan çeklerin bir ayda böylesine yüksek artış göstermesi, ekonominin genelinde büyük bir ödeme krizinin habercisi... Ne yapacaklar artan vergileri? Cezası, senedi... Keşke saymakla bitseydi...
★★★
Ödeme-borç-tahsilat zinciri kırılma noktasında... Parasını alamayan ödemesini yapamayacak şirketler domino taşları edasıyla birbirinin üzerine yığılacak.
İcra, haciz, kapanma, işsizlik silsilesi... Birbirlerini kovalayacak hepsi... Buyurun size başkanlık sistemi... Hani ekonomistti? Bak “enflasyon düştü” diye seviniyorlar. Git al istediğini!
Murat Muratoğlu
sözcü.com.tr
YORUMLAR