GÜNÜN YAZISI

GÜNÜN YAZISI

[email protected]

"Yahudi Devleti Yasası" neden çıkarıldı

25 Temmuz 2018 - 09:19

“Yahudi Devleti Yasası” nedir neden gerek duyuldu?

Bu soruyu çevreme ve yakınen tanıdığım birkaç İsrailli basın mensubuna bu şekilde sordum:

İki sorum var dedim:

1- Bu yasa ile İsrail demokratik yapısında ne gibi değişikllikler olacak?

2- Hükümet böyle bir yasa çıkartmaya neden gerek duydu?

İsrail siyasi haritasının sağında ve solunda yer alan değişik gazeteci arkadaşların kısa ve öz cevabı neredeyse aynı idi.

1- HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK....

2- Gelecek seçimlerde seçmenlerine daha sevimli görünmek için...

Eh bu sebepler bana çok yabancı gelmedi. Sizlere de sanırım gelmeyecektir.

Ancak kendime sorduğum bir üçüncü soru daha var ki kendilerine sormadım. O da bu yasanın çıkartılmasına sebep olan unsurlar neydi?

GARİP BİR DEMOKRASİ

İsrail belki de dünyanın en garip ve ileri demokrasisidir. Şöyle ki, İsrail parlamentosu Knesset'te İsrail milletvekili olan Arap vatandaşlar serbestçe İsrail devletinin katil, işgalci olduğu ve kendisini imha etmesi gerektiğini söyleyebiliyorlar. Terörirst cenazelerine katılıp İsrail Devleti aleyhinde ifadeler kullanabiliyorlar. Hanin Zoabi ismindeki bayan Arap milletvekili Mavi Marmara ile Gazze yolculuğuna katılabiliyor. Yine Arap Milletvekili Ahmet Tibi İsrail vatandaşı ve Milletvekili olmasının yanısıra İsrail'in baş düşmanı Yaser Arafat'ın başdanışmanlığını yıllarca yapabiliyor. Yine Arap Milletvekili Azmi Bşara ise Suriye Casusu olarak tespit edildikten sonra kayıplara karışıyor. Başka bir Arap Milletvekili Basil Gattas, hapishanedeki teröristlere cep telefonu temin ederken kamera kayıtları ile yakalanıyor. Cemal Zahalka ise her fırsatta İsrail Polisleri ile tartışan ve Tapınak dağında olay çıkartan bir milletvekili olarak göze çarpıyor.

Hemen her gün cereyan eden ve her biri başka bir ülkede vatandaşlıktan çıkartılmaya sebep olabilecek hareketler bu demokraside yer alıyor. Mevcut hükümet seçmenlerini de oldukça rahatsız ediyor. Bu hareketlerin siyasi haritasının solunda olanları da çok mutlu ettiği söylenemez.

Tabii ki bir İsrail vatandaşı olarak bu ileri demokratik durumdan ben çok fazla şikayetçi değilim, hatta bu yapı ile gurur da duyuyorum. Ancak durumun anlaşılması için İsrail’i bu yasaya getiren sebepleri bilmek gerekiyor.

DEMOKRASİYE FREN KOYMAK

Mesela El-Aksa camiisine Yahudilerin girmesi yasak. Bu nasıl demokrasidir? Yahudilerin girmesi birdenbire provokasyon sayılabiliyor. Düşünün Türkiye'de camiilere Hristyanların veya Müslüman olmayanların girişi yasaklanabilir mi? Veya sinagoglara Yahudi olmayanların girişine izin verilmemesi ne kadar doğal? Ama Arap nüfüsü bunu talep edince olay çıkmasın diye kabul edildi.

İşte bu hükümet, demokrasideki bu aşırılığa, hatta freni patlamış bir kamyon misali yokuş aşağı giden demokrasiye, kendince bir fren koyabilmek adına böylesi bir yasa çıkarttı.

Peki ne oldu?

Bir şey olmadığı gibi olacağı da yok. Ama İsrail demokrasisisni istismar edenlere bir sinyal verip “kendinize gelin” deniyor sadece. Bir ülke vatanbaşının yaşadığı ülkeyi imha etmek istemesinin en azından yasal olmadığının anlaşılması isteniyor.

Bir Kürt kökenli milletvekilinin çıkıp TBMM'de “Türkiye’nin yarısını bize vermeniz lazım” demesi ne denli yasal olabilir ve bunu ne kadar hazmedebiliriz?

Bu nedenle İsrail mevcut hükümetinin bu yasa ile yapmak istediğini az çok belki anlayabiliriz diye sizlere anlatmak istedim.

YASANIN TAM METNİ

İşte o yasanın benim çevirimle Türkçe tam metni:

İsrail Parlamentosu Milletvekili ve eski ŞABAK başkanı Kriminoloji ve Psikoloji diplomaları sahibi AVİ DİCHTER tarafından hazırlanan yasa tasarısı uzun ve tartışmalı bir süreç sonucunda aşağıdaki şekli 62!ye 55 oy ile yasalaştı.

İsrail'de ANAYASA yoktur ancak ANAYASA yerine geçen TEMEL YASALAR mevcuttur ve bu yasa da bir TEMEL YASA olarak İsrail hukuk sisteminde yerini almış durumdadır.

Öneri aşağıdaki şekli ile yasalaşmıştır:

·     TEMEL İLKELER

·     İSRAİL DEVLETİ Yahudi milletinin tarihi vatanıdır. İsrail Devleti de bu vatanda kurulmuştur.

·     İSRAİL DEVLETİ Yahudilerin milli ULUS DEVLETİDİR. Ve burada da kendi doğal, kültürel, dini ve tarihi haklarını kendi kaderini tayin hakkını gerçekleştirir.

·     İsrail Devleti'nde ulusal kaderini tayin hakkının gerçekleşmesi Yahudi halkına özgüdür.

·     DEVLET SEMBOLLERİ.

·     Devletin adı İSRAEL'dir (Türkçesi İSRAİL)

·     Devletin bayrağı beyaz, kenarlarına yakın açık mavi iki çizgili ve merkezinde mavi bir Davut yıldızı olan bayraktır.

·     Devletin sembolü ise iki yamomda zeytin dalı olan ve altında İSRAEL söcüğü bulunan yedi kollu şamdandır. (MENORAH) 

·     Devletin MİLLİ MARŞI ise HATİKVADIR.. (Umut)

·     Devletin sembolleri ile ilgili detaylar yasada belirtilmiştir.

·     DEVLETİN BAŞKENTİ

Büyük ve Birleşik YERUŞALAYİM devletin başkentidir. (Kudüs)

·     LİSAN

·     İBRANİCE devletin lisanıdır.

·     ARAPÇA lisanı ülkede özel statüsü olacaktır.Arapça lisanının Devlet dairelerinde ve aralarında kullanımı yasa ile belirlenmiştir.

·    Bu bölümün hükümleri, bu Temel Yasanın yürürlüğe girmesinden önce Arapça dile verilen statüden ayrılmayacaktır.

·     KİBUTZ GALUYOT (DİASPORA TOPLULUĞU)

      Devlet Yahudi göçüne ve Diaspora Topluluğuna açık olacaktır.

·    İSRAİL DIŞINDAKİ ÜLKELERDEKİ YAHUDİLER İLE İLİŞKİLER

·    Devlet Yahudi halkının ve vatandaşlarının Yahudilikleri veya vatandaşlıkları sebebi ile sıkıntı ve esaret altında olmaları halinde güvenliklerinden sorumludur.

·    Devlet, Devlet ve Yahudi halkı arasındaki bağlantıyı korumak için Diasporada hareket eder.

·    Devlet, diaspora Yahudileri arasında Yahudi halkının kültürel, tarihi ve dini mirasını korumak için hareket edecektir.

·     YAHUDİ YERLEŞİMİ

Devlet Yahudi yerleşiminim geliştirilmesine MİLLİ BİR DEĞER olarak bakar.Yerleşim konusuna bu gözle bakar ve gelişimi için destek verir.

·     RESMİ TAKVİM

İbrani takvimi Devletin resmi takvimi olup Miladi takvim de devletin resmi takvimi olarak kullanılacaktır. İki takvim'in kullanım kuralları yasa ile belirlenecektir.

·    BAĞIMSIZLIK GÜNÜ VE ANMA GÜNÜ

·    Bağımsızlık günü İsrail Devletinin resmi milli bayram günüdür.

·    İsrail şehitlerini anma günü ve Soykırım Kurbanları ile kahramanlarını anma günleri Devletin resmi anma günleridir.

·    DİNLENME VE ŞABAT GÜNLERİ (Cumartesi)

Şabat (Cumartesi) günü ve bayram günleri İsrail Devletinin kalıcı dinlenme günleridir.Yahudi olmayanların kendi dinlenme günlerini ve bayramlarını uygulamaları mümkündür. Konu yasa ile belirlenecektir.

·    KATİ'YET

Bu TEMEL YASA değiştirilemez .Ancak İsrail parlamentosu tarafından çoğunlukla alınmış başka bir TEMEL YASA kanunu ile değiştirilebilir.

Rafael Sadi/Tel Aviv

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum