Anlam veremediğiniz tuhaf uçak kuralları
Ölen birinin yanında oturuyor olabilirsiniz “Eğer uçakta bir ölüm gerçekleşirse, bu diğer yolculara asla açıklanmaz.” Bu sözler yıllarca kabin amirliği yapmış ve emekli olmuş birine ait.
25 Ekim 2017 - 12:22 - Güncelleme: 25 Ekim 2017 - 12:32
Eğer uçakta bir ölüm gerçekleşirse bütün hava yollarının uyguladığı kurallar devreye girer. İlk önce eğer herhangi bir tedavi şansı varsa, bu şans değerlendirilerek yolcuya ilk yardım uygulanır ancak eğer böyle bir durum yoksa ölen yolcu koltuğunda uçağın ineceği hedefe varana kadar bırakılır. Dolayısıyla, bu kuraldan hareketle, eğer yan koltuğunuzdaki yolcu uçuş esnasında ölürse, seyahatinizi onunla tamamlamak zorunda kalabilirsiniz.Uçuş görevlileri gereken durumlarda şok tabancası kullanabilirler Business Insider'ın derlediği tuhaf uçak kuralları sıralamasına göre uçakta gerçekleşebilecek şiddet ve benzer olayların önlenebilmesi amacıyla uçuş görevlileri gereken durumlarda şok tabancası kullanma yetkilerine sahipler. Bu yetki ince detaylar barındıran prosedürler ile kısıtlansa da genel olarak “uçuşun akıbetini tehlikeye atan ve diğer yolcular için tehlikeli bir duruma sebep olabilecek” durumlarda kullanımına izin vermiştir.Uçağın arka kısmında servis daha iyi Eğer uçağın arka kısmında oturuyorsanız, daha iyi servisten yararlanacaksınız. Bunun çok basit bir sebebi var; eğer uçağın ön kısmındaki yolcu kabin görevlisinden ekstra bir şey isterse bu durumu diğer koltuklarda oturan yolcular rahatça gözlemleyebileceklerdir. Eğer kabin görevlileri ön koltuktaki yolcunun isteğine olumlu yanıt verirlerse, diğer yolcuların da ekstra isteklerini kabin görevlilerine iletecekleri çok yüksek bir ihtimal. Bu sebeple, kabin görevlileri ön tarafta bulunan yolcuların ekstra taleplerine genellikle olumsuz cevap verebiliyorlar. Ancak bu durum arka tarafta oturan bir yolcu için geçerli değil. Abartılmaması şartıyla ekstra servisten ve ekstra ilgiden faydalanabilir.Eğer uçuş esnasına herhangi bir kapıyı açmaya çalışırsanız, uçaktan atılabilir, hatta tutuklanabilirsiniz. 13 yıldır ünlü havayolu şirketi Luftansa’da uçuş asistanı olarak görev yapan Annette Long, uçuşun ortasında yolcuların uçaktaki herhangi bir kapıyı açmalarının imkansız olduğunu belirtti. Sadece bunu denemenin bile yolcuların başına büyük belalar açabileceğini söyleyen Long, geçmişteki örnekler incelendiğinde bu duruma emsal oluşturabilecek birçok ceza uygulandığını söyledi. Örneğin; uçuş esnasında diğer kabinlere geçebilmek için kabin aralarındaki kapıları izinsiz bir şekilde açan bir yolcunun uçuş sonunda elleri kelepçelenerek hava alanındaki polislere teslim edilmesi bu kural ihlalinin belkide en hafif sonuçlarından biri zira buna benzer durumlarda bazı pilotların acil iniş yaparak bu duruma neden olan yolcuyu uçaktan indirip, tutuklanmasına sebebiyet verdiklerini biliyoruz. Ancak sanılanın aksine bu kararları veren uçuş asistanları değil. Uçuş asistanları uçuş esnasında yaşanan benzer olayları kabine haber vermek ile yükümlü. Cezanın ne olacağını ve ne boyutta olacağını kabin amiri ve pilot belirliyor.
“Lütfen perdelerinizi kaldırın” demelerinin bir sebebi var Bazı havayolu şirketleri uçuş öncesinde ve kalkış esnasında yolcularından cam kenarlarında bulunan perdeleri kaldırmalarını rica ediyorlar. Bu durumun güvenlik önlemleri açısından önemi büyük. Örneğin; eğer uçakta bir kaza olursa, veya kalkış esnasında bir aksilik çıkarsa uçuş ekibi uçağı tahliye edip etmeme kararını vermek durumundalar. Bu tür durumlarda, uçağın dışını görüp, karar alma mekanizmasını hızlandırmak adına perdelerin özellikle uçuş öncesi ve kalkış esnasında açık olmasına dikkat ediyorlar. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi bu politikayı bütün hava yolu şirketleri uygulamıyor.Uçaklar göründükleri kadar temiz değiller Hava yollarının hijyen kurallarına önem vermesi ve birçoğunun uçaklarını uçuş öncesi ciddi bir ekip çalışmasıyla temizletmeleri uçakların temiz olduğu anlamına gelmiyor. Rotar yapma endişesinin müşteri memnuniyetini olumsuz etkileyeceği öngörüldüğünde, uçakların çok hızlı bir şekilde temizlik işlemlerinin yapıldığı bir gerçek. Bu nedenle mikrobiyologlar özellikle yolcu koltuklarının etrafında duran portatif masaların “uçakların temiz gözüken, ancak en kirli alanları” olduklarını belirtmiştir. Dolayısıyla hijyen hassasiyeti olan yolcuların uçak bileti almadan önce “hijyen mi, yoksa rötar mı?” sorusunu kendilerine sormaları gerekiyor.Uçaktaki suları içmeyin Uçaktaki su hatlarının dezenfekte edilebilmesinin çok zor olması sebebiyle su hatları çok uzun aralarla temizleniyor. Dolayısıyla uçakta içtiğiniz suyun bakteri deposu olması kuvvetle muhtemel. Birçok uçuş asistanının dahi uçaklardaki suyu kullanmamak için kahve içmemeyi göze aldığı göz önünde bulundurulursa, uçaklarda su içmemek doğru bir seçenek olacaktır. Ayrıca uçuş asistanlarına sorulan “uçuşlarda gördüğünüz en garip hareket neydi?” sorusuna verdikleri “uçaktaki sıcak suyla karton bardakta çorba yapan bazı yolcular var; ve bu yolcuların uçakta bulunan suyun ne halde olduğunu bilip bilmediklerinden şüpheliyiz” yorumu uçaklardaki suya dikkatle yaklaşılması gerektiğini gösteren başka bir ciddi örnek.
Dışarıdan uçağa içki sokamazsınız. Ancak bu yasağın sebebi sadece ticari değil. Kabin görevlileri hiçbir zaman uçağa dışarıdan sokulan içkileri gözlerinden kaçırmazlar. Yolcuların kendi kendilerine alkol servis edebilmeleri mümkün değil ve bu yasağın sebebi sadece ticari değil keza kabin görevlilerinin yolcuların ne kadar içki içtiklerini kontrol edebilmeleri için içki servisini onların yapmaları gerekiyor. Uçuş ne kadar yüksek yükseklikte yapılırsa, alkolün insan beynine olan etkisinin seviyesinin artacağından bu yasağın yolcuların ve gerçekleşmekte olan uçuşun sağlığı açısından hayati bir öneme sahip olduğu yadsınamaz.Elektronik sigara ile uçağa girebilirsiniz, ancak patlama tehlikesi olan bir akıllı telefon veya tablet ile asla Kabinde içmediğiniz sürece elektronik sigara ile uçağa giriş serbest ancak daha önce hatalı bataryaları sebebiyle patlayabilecekleri kanıtlanmış belli markalara ait bazı akıllı telefonlar ve tabletler özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı hava yolu şirketlerinde tamamen yasak.Uçuş görevlilerinin durumu tahmin ettiğiniz gibi değil Uçuş görevlileri, uçuş ücretlerini uçak kalkmadan almıyorlar. Buna ek olarak, uçuş ücretleri sadece uçuş saatleri temel alınarak hesaplanıyor. Yani uçuş görevlileri, uçuş öncesinde ve uçuş sonrasında onlardan talep edeceğiniz hiçbir hizmetin karşılığını almıyorlar. Ayrıca, ilginç olarak eğer uçuş görevlileri sizin bavullarınızı taşırken sakatlanırsa bu durumda sendikalar uçuş görevlilerinin sağlık masraflarını karşılamıyor.
Eğer acil durum kaydırağını keyfi olarak harekete geçirirseniz, on binlerce liralık ceza ile burun buruna gelebilirsiniz. 2014 yılında Çin’in “Eastern Airlines” adlı hava yolu ile seyahat eden bir yolcu uçuşun sonunda uçaktan hızlı bir şekilde inebilmek için acil durum kaydırağını çalıştırdı. Ancak bu hareket öncelikle uçağın iki saat boyunca yolcularını geç indirmesine, ardından da oluşan sistemsel arızaların 16 bin dolarlık bir maliyet ile yolcuya yansıtılmasına sebep oldu.Eğer erken saatler için uçak bileti alırsanız, rötar yapma tehlikesinden uzak olursunuz Hava yolu istatistiklerine göre uçak biletinizin saati ne kadar geç ise, rötar yapma şansınız o kadar yüksek. Dolayısıyla, rötar yapmamak için günün erken saatlerinden bilet almak önemli.Bagajını ilk check-in yapan en son, en son check-in yapan en önce alır. Bagajlar her zaman önden arkaya doğru yüklenir. Bu sebeple eğer en son check-in yaparsanız, bagajınız varış noktasında en önce çıkarılacaktır.
Bazı uçaklarda kıyafet kuralları devam ediyor Bazı hava yolu şirketleri yolcularının kıyafet kurallarına dikkat etmelerini bekliyor. Bu kurallar özellikle diğer yolcuları rahatsız etmeyecek ve hava yolu şirketinin prestijini zedelemeyecek şekilde yolcuların kıyafet tercihlerini yapmalarını istiyor.
“Lütfen perdelerinizi kaldırın” demelerinin bir sebebi var Bazı havayolu şirketleri uçuş öncesinde ve kalkış esnasında yolcularından cam kenarlarında bulunan perdeleri kaldırmalarını rica ediyorlar. Bu durumun güvenlik önlemleri açısından önemi büyük. Örneğin; eğer uçakta bir kaza olursa, veya kalkış esnasında bir aksilik çıkarsa uçuş ekibi uçağı tahliye edip etmeme kararını vermek durumundalar. Bu tür durumlarda, uçağın dışını görüp, karar alma mekanizmasını hızlandırmak adına perdelerin özellikle uçuş öncesi ve kalkış esnasında açık olmasına dikkat ediyorlar. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi bu politikayı bütün hava yolu şirketleri uygulamıyor.Uçaklar göründükleri kadar temiz değiller Hava yollarının hijyen kurallarına önem vermesi ve birçoğunun uçaklarını uçuş öncesi ciddi bir ekip çalışmasıyla temizletmeleri uçakların temiz olduğu anlamına gelmiyor. Rotar yapma endişesinin müşteri memnuniyetini olumsuz etkileyeceği öngörüldüğünde, uçakların çok hızlı bir şekilde temizlik işlemlerinin yapıldığı bir gerçek. Bu nedenle mikrobiyologlar özellikle yolcu koltuklarının etrafında duran portatif masaların “uçakların temiz gözüken, ancak en kirli alanları” olduklarını belirtmiştir. Dolayısıyla hijyen hassasiyeti olan yolcuların uçak bileti almadan önce “hijyen mi, yoksa rötar mı?” sorusunu kendilerine sormaları gerekiyor.Uçaktaki suları içmeyin Uçaktaki su hatlarının dezenfekte edilebilmesinin çok zor olması sebebiyle su hatları çok uzun aralarla temizleniyor. Dolayısıyla uçakta içtiğiniz suyun bakteri deposu olması kuvvetle muhtemel. Birçok uçuş asistanının dahi uçaklardaki suyu kullanmamak için kahve içmemeyi göze aldığı göz önünde bulundurulursa, uçaklarda su içmemek doğru bir seçenek olacaktır. Ayrıca uçuş asistanlarına sorulan “uçuşlarda gördüğünüz en garip hareket neydi?” sorusuna verdikleri “uçaktaki sıcak suyla karton bardakta çorba yapan bazı yolcular var; ve bu yolcuların uçakta bulunan suyun ne halde olduğunu bilip bilmediklerinden şüpheliyiz” yorumu uçaklardaki suya dikkatle yaklaşılması gerektiğini gösteren başka bir ciddi örnek.
Dışarıdan uçağa içki sokamazsınız. Ancak bu yasağın sebebi sadece ticari değil. Kabin görevlileri hiçbir zaman uçağa dışarıdan sokulan içkileri gözlerinden kaçırmazlar. Yolcuların kendi kendilerine alkol servis edebilmeleri mümkün değil ve bu yasağın sebebi sadece ticari değil keza kabin görevlilerinin yolcuların ne kadar içki içtiklerini kontrol edebilmeleri için içki servisini onların yapmaları gerekiyor. Uçuş ne kadar yüksek yükseklikte yapılırsa, alkolün insan beynine olan etkisinin seviyesinin artacağından bu yasağın yolcuların ve gerçekleşmekte olan uçuşun sağlığı açısından hayati bir öneme sahip olduğu yadsınamaz.Elektronik sigara ile uçağa girebilirsiniz, ancak patlama tehlikesi olan bir akıllı telefon veya tablet ile asla Kabinde içmediğiniz sürece elektronik sigara ile uçağa giriş serbest ancak daha önce hatalı bataryaları sebebiyle patlayabilecekleri kanıtlanmış belli markalara ait bazı akıllı telefonlar ve tabletler özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı hava yolu şirketlerinde tamamen yasak.Uçuş görevlilerinin durumu tahmin ettiğiniz gibi değil Uçuş görevlileri, uçuş ücretlerini uçak kalkmadan almıyorlar. Buna ek olarak, uçuş ücretleri sadece uçuş saatleri temel alınarak hesaplanıyor. Yani uçuş görevlileri, uçuş öncesinde ve uçuş sonrasında onlardan talep edeceğiniz hiçbir hizmetin karşılığını almıyorlar. Ayrıca, ilginç olarak eğer uçuş görevlileri sizin bavullarınızı taşırken sakatlanırsa bu durumda sendikalar uçuş görevlilerinin sağlık masraflarını karşılamıyor.
Eğer acil durum kaydırağını keyfi olarak harekete geçirirseniz, on binlerce liralık ceza ile burun buruna gelebilirsiniz. 2014 yılında Çin’in “Eastern Airlines” adlı hava yolu ile seyahat eden bir yolcu uçuşun sonunda uçaktan hızlı bir şekilde inebilmek için acil durum kaydırağını çalıştırdı. Ancak bu hareket öncelikle uçağın iki saat boyunca yolcularını geç indirmesine, ardından da oluşan sistemsel arızaların 16 bin dolarlık bir maliyet ile yolcuya yansıtılmasına sebep oldu.Eğer erken saatler için uçak bileti alırsanız, rötar yapma tehlikesinden uzak olursunuz Hava yolu istatistiklerine göre uçak biletinizin saati ne kadar geç ise, rötar yapma şansınız o kadar yüksek. Dolayısıyla, rötar yapmamak için günün erken saatlerinden bilet almak önemli.Bagajını ilk check-in yapan en son, en son check-in yapan en önce alır. Bagajlar her zaman önden arkaya doğru yüklenir. Bu sebeple eğer en son check-in yaparsanız, bagajınız varış noktasında en önce çıkarılacaktır.
Bazı uçaklarda kıyafet kuralları devam ediyor Bazı hava yolu şirketleri yolcularının kıyafet kurallarına dikkat etmelerini bekliyor. Bu kurallar özellikle diğer yolcuları rahatsız etmeyecek ve hava yolu şirketinin prestijini zedelemeyecek şekilde yolcuların kıyafet tercihlerini yapmalarını istiyor.
YORUMLAR