Emekli kök maaşı yeniden hesaplandı

Emekli ve memur maaşlarıyla ilgili beklenilen düzenlemelerle birlikte nefesler tutuldu. Temmuz ayını sabırsızlıkla bekleyen emekliler, en çok kök maaşlarının ne olacağını merak ederken yeniden hesapla yapıldı.

Emekli kök maaşı yeniden hesaplandı
13 Haziran 2024 - 11:16

Emekli ve memur maaşlarıyla ilgili beklenilen düzenlemelerle birlikte nefesler tutuldu. Özellikle düşük maaş alan emeklilerin kök maaşları üzerinde büyük bir merak var. 6 aylık enflasyon durumuna göre tahminler yapıldı.

1/7
Emekli kök maaşı yeniden hesaplandı: Hangi emekli ne kadar alacak? 1

Temmuz ayını sabırsızlıkla bekleyen emekliler, en çok kök maaşlarının ne olacağını merak ediyor. Son altı ayın enflasyon durumuna göre hesaplanacak emekli maaşında belirleyici bir oran bulunuyor.


Emekli kök maaşı yeniden hesaplandı: Hangi emekli ne kadar alacak? 2

Emeklilerin kök maaşları, yapılan zam oranına rağmen değişmezse maaşlar düşük kalabilir. Ancak en düşük emekli maaşı enflasyona yakın ise bu durum, kök maaşlarının değişmesine yol açabilir.


Emekli kök maaşı yeniden hesaplandı: Hangi emekli ne kadar alacak? 3

EMEKLİ AYLIĞINDA SONA YAKLAŞILDI!

Emekli maaşları, enflasyona göre belirlendiği için Mayıs ayındaki enflasyon rakamlarına göre hesaplanır. Ancak bu hesaplama aslında Haziran ayının enflasyonunu da içeriyor. Uzmanlara göre, Haziran ayındaki enflasyonun eklenmesiyle %25 civarında bir zam bekleniyor. Bu da emeklilerin maaşlarına 15 bin TL ile 17 bin TL arasında bir artış olarak yansıyabilir.

 

Emekli kök maaşı yeniden hesaplandı: Hangi emekli ne kadar alacak? 4

Ancak en düşük emekli maaşı, bu süreçte belirleyici bir faktördür. Zira en düşük maaş alan emeklilerin kök maaşları düşük olduğu için yapılan zamların etkisi de sınırlı kalabilir.


Emekli kök maaşı yeniden hesaplandı: Hangi emekli ne kadar alacak? 5

Eğer 6 aylık enflasyona göre zam yapılırsa, en düşük emeklilerin kök maaşları yaklaşık 12 bin 500 TL civarında olacak. Ancak en düşük emekli maaşının kök maaşı değişmezse, oran yine düşük kalabilir.


Emekli kök maaşı yeniden hesaplandı: Hangi emekli ne kadar alacak? 6

Kök maaşa doğrudan uygulanmayan zamlar nedeniyle 7 bin 500 TL maaş alan bir emeklinin maaşı değişmeyerek 10 bin TL seviyesinde kalmaya devam edebilir.

 

Emekli kök maaşı yeniden hesaplandı: Hangi emekli ne kadar alacak? 7

Memur ve emekli memur maaşları ise 6 aylık enflasyon ve toplu sözleşme oranlarına göre belirlenir. Bu nedenle Temmuz ayında en çok merak edilen konular arasında normal emeklilerin kök maaşları yer almaktadır.


YORUMLAR

  • 0 Yorum