Görevden alınan başkanlar neler anlattı?
Belediye Başkanlığı’na aday olandan, Cumhuriyet Savcılığı’ndan adli sicil kaydı, diğer adıyla “Temiz kağıdı” istenir. Bu belge, ilçe seçim kuruluna verilir. Eğer hakkınızda kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı yoksa, ilçe seçim kurulu, seçime girmenizde bir sakınca görmez.
![Görevden alınan başkanlar neler anlattı?](https://www.pressturk.com/images/haberler/2024/12/gorevden-alinan-baskanlar-neler-anlatti.jpg)
Hakkınızda devam eden dava varsa, bu da seçime girmeniz için engel oluşturmaz.
O yüzden siyasiler sıkça, “Kardeşim, madem bu başkanımız suçluysa niçin seçime soktunuz?” der. Hatta, alınan “Temiz kağıdı” ekranlarda gösterilir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) suçlanır. Ancak, bu yapılırken, hep 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname göz ardı edilir. Üstelik bu kararname, 2016 yılının Kasım ayında TBMM’de görüşülüp kabul edildi.
KAYYUM ATAMALARI
CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in görevden alınıp yerine kayyum atanmasından sonra bu konu, Türkiye gündemine oturdu. Oysa, 2016 yılından günümüze kadar 160’ın üzerinde kayyum ataması gerçekleştirilmişti. Bunların tamamı şimdiki adı DEM olan partinin öncül isimleriydi.
Belediye Kanunu’nun 45. Maddesinde 8 yıl önce yapılan değişiklikle terör örgütleriyle iltisaklı, irtibatlı olan belediye başkanları görevden alınıyor, yerine kayyum atanıyor. Başkan alınınca belediye meclisi de etkisiz hale getiriliyor. İlçelerde kaymakam ya da vali yardımcısı, büyükşehir ve il belediye başkanlığına ise vali, belediyeye kayyum olarak atanıyor.
Hep şu merak ediliyor, “Efendim niçin belediye meclisi içinden aday belirlenip görevden alınan başkanın yerine atanmıyor?” Atanamaz. Çünkü, yasaya göre terör iltisaklı, irtibatlı, hatta terör suçlamasıyla yargılanan kişilerin yerine sadece kayyum atanabiliyor.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI GELİNCE
Hani memuriyete başlayacak kişiden işe girişte “iyi hal kağıdı” istenir. Orada davası devam eden ya da soruşturma aşamasında olan bilgiler yer almaz. Daha önce “temiz kağıdı” getiren işe başlatılıyordu. Ancak görüldü ki, yargılamaları, soruşturmaları devam edenlerin terör irtibat ve iltisakları varsa bu kişiler işten çıkarılıyordu.
Bunun sakıncaları görüldü. O yüzden şimdiki uygulamada “güvenlik soruşturması” gelmeden kişi işe başlatılmıyor. İşte, belediye başkanları için de aynı işlem yapılıyor. Onlar, seçildikleri için göreve başlatılıyor, Devlet, güvenlik soruşturmasını yapınca kişi hakkında devam eden davası, yargılaması, geçmişte karıştığı olaylar tek tek belirtiliyor. Terör örgütü iltisakı, irtibatı varsa, yargılaması, hatta soruşturması devam ediyorsa belediye başkanı bir sabah görevden alınıyor, yerine kayyum atanıyor. Hatta, devam eden ve yıllardır bitmeyen davalar, birden hızlandırılıyor. Şu an 15 civarında başkanın devam eden soruşturmaları sonucu görevden alınıp yerlerine belirli aralıklarla kayyum atanması bekleniyor.
Şunu da unutmamak gerekir: Özellikle örgüt bağlantılı isimler aday gösteriliyor ve bunlar İçişleri Bakanlığı tarafından geçici olarak görevden alınırken bir yerde Devlet tuzağa da düşürülmüş oluyor ve başkanlar üzerinden tartışma yürütülüyor. Partilerin, gösterdikleri adaylar hakkında ellerinde resmi belge olmasa bile kimin kim olduğunu bildiklerini de hatırlatalım.
GİDELİM BAHÇESARAY’DA AYVAZ BAŞKAN’A
Van’ın Bahçesaray ilçesi, aylarca yolunun kapalı olmasıyla bilinir. Bir dönem nüfusu 20 bin olan ilçenin, günümüzde nüfusu 12 bin 500’e indi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İnşaat Fakültesi mezunu Ayvaz Hazır, doğup büyüdüğü ilçeye hizmet için başka yere gitmedi. 9 yıl önce HDP’li Belediye Başkanı döneminde işe girdi, Belediye Fen İşleri Müdür Vekilliğine başladı. Ama yalnız bu değil, evlendirme memurluğu, bilgi işlem, basın yayın bölümlerinde de çalıştı.
Belediye Başkanının katıldığı bir basın açıklamasında kamera ve fotoğraf çekimi için görevlendirildi. Basın açıklamasıyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı soruşturma açtı. Şüpheliler, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2015 yılından bu yana yargılanıyordu. 28 Kasım 2024’de C. Savcısı mütalaasını verdi, Ayvaz Hazır da üç yıl bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hakkındaki suçlama “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütü propagandası yapmak” olarak açıklandı.
DANIŞMANIN ETKİSİ VAR
35 yaşındaki Başkan Ayvaz Hazır, “Demek ki amaç belediyeye kayyum atamakmış” diyor ve şunları ekliyor:
“Tek gayem, ilçeme hizmet etmekti. AKP’li belediye başkanından 29 milyon borçla belediyeyi devraldım. Piyasaya olan borçlarımızı ödedim. Sadece SGK ve vergi borçlarımız var. Onları da ödüyordum. Benim görevden alınmamda Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Gülşen Orhan’ın büyük etkisi oldu. Ben neyin propagandasını yapmışım? En azından benim attığım bir slogan bile yok. Amirlerimizin talimatıyla ve görevli olarak orada bulunuyordum. Buna ilişkin belgem de var. Hiçbir şekilde bu cezayı kabul etmiyorum. Yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağım.”
GİDELİM OVACIK’TA MUSTAFA BAŞKAN’A
Mustafa Sarıgül, 2009-2014 yılları arasında CHP’den Tunceli’nin şirin ilçesi Ovacık Belediye Başkanlığı yaptı. 2014’te başkan değişti. Sarıgül 2019 ve 2024 seçimlerini yeniden kazandı. 2012-2013 yıllarında cenaze törenleri, maden mitinglerine katılması ve “Maksadını aşan basın açıklamaları” nedeniyle hakkında 2014 yılında soruşturma açıldı. 2022 yılında yargılaması başladı.
CHP’nin Ankara’daki toplantısında Mustafa Sarıgül’e büyük ilgi gösterildi. “Savunduğumuz kültürümüz, coğrafyamızdan başka bir derdimiz yok. 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldım. Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne inanan, bu topraklarda barış, kardeşlik içinde yaşamaktan başka bir çabam olmadı” diyor.
![Saygı Öztürk](https://sozcu01.sozcucdn.com/sozcu/development/uploads/images/2023/10/saygiozturkpng-lG7DyZ9jn06qWcoe4-tmMw.png)
sözcü.com.tr
YORUMLAR