Güneş fırtınaları ile bir "İnternet Kıyameti" yaşanması mümkün mü?
Son iddialar, NASA’yı da yanlış bilgi yağmuruna ve asılsız uyarılara maruz bıraktı. 2025 yılında beklenen, ancak 1 yıl daha erken gerçekleşebileceği iddia edilen jeomanyetik fırtınalar Dünya’da “İnternet Kıyameyi” gibi bir fenomene neden olabilir mi?
George Mason Üniversitesi’nden Profesör Peter Becker, “İnternet, güneşin nispeten sessiz olduğu bir dönemde olgunlaştı ve şimdi daha aktif bir döneme giriyor. İnsanlık tarihinde ilk kez artan güneş aktivitesi ile internete olan bağımlılığımız ve internete olan küresel ekonomik bağımlılığımız kesişiyor.” ifadelerini kullanıyor.
Profesör Becker, “Çok büyük bir olay internetin 1 aya kadar kesintiye uğramasına neden olabilir ve elektrik şebekesinde de ek hasar meydana gelebilir. Yani interneti kaybederseniz, yalnızca ABD’deki ekonomik zararın günde yaklaşık 10 milyar dolar civarında olduğu düşünülüyor. Ve eğer bu artarsa, örnek olarak, diyelim ki, Covid-19’dan daha büyük bir ekonomik bozulmayla oldukça hızlı bir şekilde karşılaşırsınız.” dedi.
“İnternet kıyameti” gibi terimler internette, özellikle sosyal medyada sıkça gündeme gelmeye başladı. Bu iddia, NASA’yı da yanlış bilgi yağmuruna ve asılsız uyarılara maruz bıraktı. NASA, internetin sonunun 2025’teki güneş fırtınasından kaynaklanma ihtimali hakkında henüz yorum yapmadı.
İddiaların dayanağı ‘sorular soran’ bir makale
Washington Post’un haberine göre Güneş, 2025 yılında özellikle aktif bir dönem olan “solar maksimum“a ulaşacak ve günümüzün dijital dünyası buna hazır değil. Post’un haberinde, güçlü bir güneş fırtınasının Dünya’yı vurabileceği ve bunun, şu ana kadar birbirine bağlı dünyada yaşanmamış nadir bir olay olduğu ve yaygın internet kesintisine yol açabileceği belirtiliyor. Bu iddialara dayanak ise Profesör Sangeetha Abdu Jyothi‘nin bir makalesi.
“Altyapımızın buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz”
Washington Post haberinde Prof. Jyothi’nin ‘Güneş Süper Fırtınaları: İnternet Kıyametini Planlamak’ (Solar Superstorms: Planning for an Internet Apocalypse) adlı makalesinin, bu terimin popülerleşmesinde önemli bir rol oynadığına vurgu yapıyor.
California Üniversitesi (Irvin) Bilgisayar bilimi profesörü Prof. Jyothi‘nin alıntısı şöyleydi:
“Hiç böyle ekstrem vakalardan birini yaşamadık ve altyapımızın buna nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz. Başarısızlık testlerimiz bu tür senaryoları bile içermiyor.”
YORUMLAR