SİBER ZORBA OLMA!
Haftaya 11 tane birbirinden pırıl pırıl, başarılı, üretken, eğitimli gencimizi talihsiz bir uçak kazasında kaybettiğimiz haberiyle başladık. Merhumelere Allah’tan rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyorum.
Ben bu gençleri kişisel olarak tanımam ama kaza haberi kadar, kaza haberine yapılan korkunç yorumlar da bir o kadar içimi acıttı.
NE ARA BU KADAR ACIMASIZ OLDUK?
Son zamanlarda gittikçe artış gösteren zorbalığın, şiddetin her çeşidini ve derecesini trafikte, okullarda, tv programları aracılığıyla, iş yerlerimizde, ilişkilerimizde yaşıyoruz ya da şahit oluyoruz bir de üzerine ‘Siber Zorbalık’ dediğimiz cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler gibi elinin altında dijital cihazı olan bazı kişilerin olumsuz, aşağılayıcı ve hatta utanç verici içerik ve yorumlar paylaşması sanal ortamlarda da şiddet görmemize sebep oluyor.
Takma isimlerle ve anonim hesaplar üzerinden atılan her tür yorumun sahibinin belli olmadığı ve hatta belli olsa bile yaptıkları eylem için sorumlu tutulmadıkları için siber tacizlerin, saldırıların şiddeti gittikçe artarak devam etmekte ki gördüğümüz üzere rahmetli olmuş 11 kişinin arkasından dua etmek yerine korkunç yorumlar yapıla biliniyor.
Ben yine ve her zamanki gibi siber zorbalığın çoğalmasında ailelerin çocuklarına denetimsizce internet kullanmalarına fırsat vermeleri ve aynı zamanda biz yetişkinlerin elimizin altında 7/24 ulaşabildiğimiz teknolojinin nimetlerinden yararlanmak yerine, kendi içimizde biriktirdiklerimizi, sorunlarımızı, problemlerimizi, çaresizliklerimizi, yetersizliklerimizi, mutsuzluğumuzu, sevgisizliğimizi ortaya çıkarma yeri olarak görmemizden dolayı olduğunu düşünüyorum. Mevlana’nın dediği gibi:
‘Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et; çünkü söz yürekten gelir dilden çıkar’
Peki biz ailelerim en azından önümüzde ki nesillerin teknolojiyi daha kontrollü kullanabilmesi ve siber zorbalık yapmaması ya da maruz kalmaması için neler yapmalıyız daha önce birçok yazımda bahsetmiştim ama tekrar tekrar üzerinden geçelim:
Çocuğumuzun kimlerle çevrimiçi ortamlarda yazıştığını, hangi sitelere girdiğini gözlemleyelim.
Çocuğumuzun ne tarz bilgisayar oyunları oynadığını gözlemleyelim.
Aile içi internet kullanımı saatleri konusunda kullar koyalım ve uygulayalım.
Çocuğumuzla ya ad çevremizde siber siber zorbalığına şahit şahit olduğumuz yetişkinlerle, güvenli internet kullanımı hakkında bilgi verelim, uyarılarda bulunalım.
Ve biz yetişkinler için tavsiyem; çevrim içi ortamlarda davranışlarımı, öfkemizi kontrol altına alamıyorsak mutlaka bir uzmana başvuralım.
Vatanımız için canını feda eden askerlerimiz dahil olmak üzere, hastalık, kaza, cinayet gibi sebeplerle genç yaşta yitirdiğimiz tüm gençlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine de tekrar tekrar sabırlar diliyorum. Ve Lau Tzu’nun bir sözü ile bitirmek istiyorum:
“Konuşmadan önce düşün! Gereği var mı? Şefkat barındırıyor mu? Kimseyi incitebilir mi? Sessizliği bozacak kadar değerli mi?” Lao Tzu
Sevgiyle.
Pınar Holt
Yazar, Davranış Bilimci, Konuşmacı
E-mail: [email protected]
Instagram: pinarholtofficial
Facebook: Pinar Holt
PINAR HOLT KİMDİR?
Yazar, Davranış Bilimci ve Konuşmacı Pınar Holt, İstanbul’da doğdu. 12 yaşında 1 kız çocuğu annesidir.
1997 -1999 yılları arasında İngiltere’de Dil eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye döndü.
2013 yılında California Janus Universitesi Davranış Bilimleri bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Halen Atatürk Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü eğitimine devam etmektedir.
2013 yılından beri Türkiye ve Avrupa'da çeşitli gazete, haber sitesi, PDR ve Kadın Magazin dergilerinde Anne & Çocuk İlişkileri ve Çocuk & Ergen Gelişimi üzerine köşe yazıları yayınlanmaktadır.
2016-2017 yılında ‘Oyun ve Masal Terapisi’ eğitimiyle birlikte, The University of Warwick’ten ‘Bebek Zihin Gelişimi’ üzerine eğitimlerini tamamlayarak, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde annelerle buluşup ‘0-5 Yaş arası Bebek & Çocuk Gelişimi ve Davranışları’ üzerine seminerler vermektedir.
Bununla beraber Amerika’da bulunan Zur Institute’den ‘Childeren, Technology Addiction, Parenting and the Future’ ‘Çocuklar, Teknoloji Bağımlılığı, Ebeveynlik ve Gelecek...’ konulu eğitimi alarak, birçok kurum, okul, vakıf ve belediyelere ‘Pınar Holt ile Teknoloji Diyeti’ başlıklı sunumuyla konuşmacı olarak katılmaktadır.
Çocuk ve Ergen ve Aile içinde ‘Kontrollü Teknoloji Kullanımı’ konusuyla ilgili kitap çalışmasının basımı bitmiş olup dağıtım aşamasındadır.
Pınar Holt, İstanbul Down Sendromlular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Down Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Dünya Gençlik Konseyi'ne de çözüm ortağı olarak destek vermektedir.
Bunların yanı sıra Ailelere ve Yetişkinlere aşağıda verdiği diğer seminerlerin listesine ulaşabilirsiniz:
0 - 5 Yaş Bebek & Çocuk Davranışları
Kontrollü Teknoloji Kullanımı
Motivasyon, İletişim Becerileri & Kişisel İmaj
Beden Dilini Etkili Kullanabilme
Stres & Zaman Yönetimi
Özgüven Gelişimi
Aile ve Çocuk İletişimi Seminerleri
YORUMLAR