Bir ülke düşünün ki sigara fabrikalarının tamamını kapatsın veya satsın, satılan fabrikaların bir kısmında yabancı sigara şirketleri sigara üretsin!
Meselâ bazı yabancı sigara paketlerinde, kapağın iç kısmında "Samsun'da üretilmiştir" diye yazıyor! Peki Samsun sigarası ne oldu? Yok oldu? Maltepe sigarası ne oldu? Yok oldu! 2000, 2001 sigaraları ne oldu? Yok oldu. Bafra, Gelincik, Harman ne oldu? Yok oldu?
Sonra da doların artışını bile "dış güçlerin operasyonu" diye açıklıyorlar!
Elde kala kala bir Malatya-Adıyaman tütünü kaldı? Onu da üretmek serbest, satmak yasak!
Peki bu zulüm neden yapılıyor? Neden olacak, tütün ve sigara pazarının Amerikan-İngiliz sigara şirketlerine terk edilmesine karar verildiği için!
***
Son olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan "yetki belgesi" almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmak 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yasaklandı.
2017'de yapılan düzenlemeyle yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kanunun uygulaması en son Haziran 2020'de yeni bir düzenlemeyle 1 Temmuz'a ertelenmişti.
Malatya ve Adıyaman'da binlerce tütün üreticisi, yasağı protesto etti. Üreticiler, Adıyaman-Kahta yolunu trafiğe kapattı.
***
Resmî Gazete'nin 1 Ocak 2019 mükerrer sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararıyla yabancı sigara üretiminde kullanılan yabancı tütün ithalatında alınan ton başına 150 dolar vergi sıfırlandı.
Bu kararın alınmasından bir yıl önce, 2 Nisan 2018'de yayınladığım mesajlarında, Adıyamanlı tütün üreticileri
"Tütünümüzü ekmemize izin veriyorlar ama satmak yasak!" demişti.
Adıyaman merkez Taşgedik Köyü Muhtarı Hasan Sert, "Devlet tütünümüzü satın almasın ama bizim satmamıza engel olmasın. Biz Atatürk'ün nesilleriyiz. Yüz kilo tütünle geçimimizi sürdüren insanlarız. Yabancıların baskısıyla tütün üretimine, satışına sınırlama getirmek Türkiye'ye yakışmıyor" diye konuşmuştu.
Türkiye'nin tütününü, Türkiye'yi yönetenlere karşı savunuyorlardı!
***
Tarım editörü İrfan Donat, "1986 yılından itibaren ithal edilen tütünlere kilogram başına 3 dolar ve paket başına 40 cent fon uygulanıyordu.
Ancak, AB-Türkiye İlerleme Raporları kapsamında, 2010 yılından itibaren işlem görmüş ithal tütünlerde fon sıfırlandı.
Yaprak tütünde ise ilk olarak 2011 yılında kilogram başına vergi, 2,25 dolara düşürüldü. Daha sonra her yıl kademeli olarak vergi düşürüldü, 2019 yılı itibariyle sıfırlandı.
Yani 'tütün ithalatında vergilerin sıfırlanması' çok önceden alınan ve peyderpey uygulamaya konan bir karardır." diyordu.
***
İktidar, tütün örneğinde olduğu gibi Türkiye'de tarımı çökertmek için her geçen yıl bir adım attı. O zaman "Stalin'in tavuğu gibi tüyleri yolunmuş ve serbest bırakılmış vatandaşlar, kitleler halinde iktidarın gölgesine sığınarak kurtulmaya, yardımlarla geçinmeye çalışıyor" demiştim. Böylesi iktidarın işine geliyordu! Şimdi ise Malatya ve Adıyaman'daki tütün üreticisi isyan ediyor.
***
Türkiye'de tarım üretimini bitirmeye karar veren ABD ve AB, uygulayan ise siyasi iktidardır! Tütünde ABD'ye teslim olan, kendi üreticisini ve üretim kapasitesini ortadan kaldıran bir siyasi iktidarın diğer politikalarına güven duyulabilir mi?
ABD ve Almanya'nın ürettiği aşı denilen deney sıvılarını yoldan geçene enjekte eden de aynı iktidar! Aşı üretebilen Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nü 2011'de kapatan da aynı iktidar!
Türk halkını ne kadar çok düşünüyorlar değil mi? Daha da ilginç olan, Türk halkının kobay olarak kullanılmasına muhalefetin en küçük bir ses çıkarmaması!
[email protected]
YORUMLAR