Siz bu yazıyı okurken ben İzmir'de olacağım yani 1 Mayıs'ı orada kutlayacağım. Bakalım oradan Düzeyli Magazin için haber çıkarabilecek miyim
Yeşil Sol Parti'nin Cihangir standında - Kızılcık Şerbeti'nin itirazına mahkemeden onay çıkması cuma akşamı televizyon seyredecekleri çok mutlu etti - Sevgili meslektaşlarımız Fatih Portakal ve Selçuk Tepeli - Dünyanın en büyük calipsocusu Harry Belafonte öldü
***
Dört beş günlüğüne İzmir'e, daha doğrusu Karşıyaka'ya, gitmeden önce bu hafta katıldığım toplumsal etkinliklerim ben hesaplamadan ciddi biçimde kadın ağırlıklı oldu. O yüzden ilk haberlerimi ayrı ayrı başlık atmadan toplu hâlde vereceğim.
Siyasetten oyunculuğa kadın arkadaşlarım
Cihangir Firuzağa Kahve'de otururken karşımda cıvıl cıvıl Yeşil Sol Parti etkinliği yapan hatunları görür görmez yanlarına gittim. Gayet eğlenceliydi. Hatta bir ara yanımıza ÖDP'li Ufuk Uras ve dansçı Zeynep Tanbay da gelince başka erkekler damlamadan hemen bir fotoğraf çektirdim.
Emekli maaşı benden iyi olduğu için Ufuk Uras bağış yaptı, bense sadece çayları ısmarlayabildim.
Önümüzdeki hafta bir aksilik olmazsa Cihangir'deki standda Yeşil Sol Parti üçüncü sıra adayı Hasan Cemal'i ağırlayacağız
Daha sonra kahveden altı dakika yürüyüş mesafesinde olan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'ne gittim. Orada da inanılmaz biçimde barışçıl gösteri hakkını kullanan Cumartesi Anneleri'yle İHD Kadınlar Komisyonu toplantısı vardı.
Anlatılanlar gerçekten inanılır gibi değil ama nasıl olsa herkesin bildiği bir şeyden bahsediyorum o nedenle kısa keseyim. Önerim, yolunuz düşerse Çukurlu Çeşme Sokak'taki İHD'nin kapısını bir tıklatın. Eminim bir katkınız olacaktır.
Ayrılmadan önce İHD Eş Başkanı Avukat Eren Keskin ve Leman Yurtsever'le seçimlerden sonra eğlenceli gıybetler yaparız diye sözleşip ayrıldım.
İHD Kadınlar Komisyonu toplantısına fotoğrafa girmek suretiyle müdahil oldum. Kadınlar çok kibar, "Senin ne işin var?" demediler
Sizlerin de tahmin edeceği gibi bütün bir haftamı sadece siyasal ve sosyal etkinliklere ayırmadım. Mahallenin içki içirmeyen kafesi HomeRoom'da oturup birbirinden ünlü oyuncularla kakara kikiri yaptım.
Sürekli "Şu diziden teklif aldım, bu filmden gelen senaryoyu okuyorum" konuşmaları beni biraz kıskandırdı ama yine de yanlarında epeyce uzun kaldım. Aslında daha da kalacaktım fakat ismi ve fotoğrafının her türlü kullanılmasını yasaklayan arkadaşımız Y.T. gelince masa değiştirdim. Ben bir saat sonra ayrılırken onlar hâlâ yerli yersiz kahkahalar atıyorlardı.
Deniz Türkali, Ayşenil Şamlıoğlu, Gonzo Tuğrul, Tülay Günal ve İpek Bilgin
Fotoğraf: Oyuncu Serhat Midyat
Tarihimden yapraklar
AST deyince akla ilk gelenlerden
Rana Cabbar, yanda gördüğünüz ilândan 50 sene sonra bu şık fotoğrafı çektirmişti
Ünlü oyuncumuz Rana Cabbar geçtiğimiz günlerde vefat edince Ermeni Mezarlığı'na gömüldü ve bu ben dâhil, bir sürü insanı çok şaşırttı çünkü sevgili arkadaşımızın Ermeni olduğunu birçoğumuz bilmiyorduk bile.
Ben kendisini ilk kez İstanbul'da Arena Tiyatrosu'nda izlemiştim. Yıl 1965'ti. Edip Emil Öymen yukarıdaki ilânı gönderince kullanmadan edemedim. Rana Cabbar huzurla uyusun.
Linkler ve çağrılar
* Mezunu olduğumu her fırsatta söylemekten kaçınmadığım Mülkiye'nin genç kuşağı Ankara'da üç gün bir Lorca oynuyorlar. Kaçırmayın derim.
***
Aile dizisinin yönetmeniyle
Ay Yapım'ın Yargı'dan sonra en fazla izlediğim ikinci dizisi olan Aile'nin yönetmeni Ahmet Katıksız'ı HomeRoom'da görünce hemen karşısına kuruldum. Kurulduğum sırada onu çok eskiden ta Tomris Giritlioğlu'nun dizilerinden hatırlayacağımı bilmiyordum ama öyle oldu.
Katıksız şimdi Aile dizisini yönetiyor. Onu övgülerimin yanı sıra çeşitli itirazlarımı da bildirdim. Efendi bir genç adam. Çok fazla sorun çıkarmadan dinledi. Fakat ne var ki bu hafta Aile, AB'de birinci oldu ama totalde arkadaşım Berker Güven'in Üç Kız Kardeş'ini geçemedi.
Neyse ki tam bu haber yazılırken büyük haksızlığa uğrayan Kızılcık Şerbeti'nin itirazı sonucu bu cuma yeniden ekranlara geleceğini duyduk. Keyiften öldük. Artık onları bol bol eleştirebiliriz.
Aile'nin yönetmeni Ahmet Katıksız'la çay içerken
Fotoğraf: Serhat Midyat
Yanındayız'da seçim var
Yanındayız Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışmaya kararlı, ağırlıklı olarak iş güç sahibi erkekler tarafından kurulmuş bir dernek. Sadece başkanları kadın. Şu anda Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger fakat ayrılacak. Onun yerine Selen Akçalı aday ama kimi erkekler ya da bir erkek, herhalde derneğin kuruluş amacını unutup, Akçalı'nın yetersiz olduğunu söyleyip kendileri aday olmaya çalışıyorlarmış.
Merak ettim, kurucu isimlere baktım. Ve bakın kimleri gördüm: Ahmet Ümit, Bekir Ağırdır, Gönenç Gürkaynak, Görgün Taner, Mert Fırat, Murat Yetkin, Soli Özel, Uğur Gürses ve Yekta Kopan...
Haydi bakalım Selen Akçalı'nın kampanyasına bir destek atın. Yanılıyorsam da beni haberdar edin.
Gonzo Tuğrul Eryılmaz ve Yanındayız'ın başkan adayı Selen Akçalı
Sıkça sorulan sorular ve cheap shots
- Bir tek ben mi öyle düşünüyorum bilmiyorum ama Fox'un Selçuk Tepeli'si ve Sözcü'nün Fatih Portakal'ının haber sunuşları ne kadar birbirine benziyor değil mi? Bizleri çok iyi tanıdıkları için her şeyi nasıl anlamamız gerektiği konusunda bize parmak sallıyorlar ya da özellikle Selçuk Tepeli "Bana inanmazsanız Google'a bakın" diyor. Bunu asla hainlik olsun diye yazmadım çünkü ben de en çok ikisini izliyorum. Fakat haber sunuşuna Hannah Arendt ve Shakespeare gibi isimlerin sıkıştırılmasına hâlâ tam alışamadım.
- Üç çeyrek asırlık yaşamımda tanıdığım hiçbir Doğu Perinçekçinin sonradan düzeldiğine tanık olmadım. En son şimdi Oda TV'de Soner Yalçın da "kaset haberciliğin" başladı. Bu yetmiyormuş gibi genç meslektaşımız Altan Sancar'ı HDP Eş Başkanı Mithat Sancar'ın oğlu sandı. Gerçekten diyecek bir şey bulamıyorum.
- Bir rocker olarak Fazıl Say’ın Ver Ver Ver Elini dediği 100. Yıl Marşı’nı pek anlayamadım. Belki de marş sevmediğim içindir. Düşman değilim yani. Halk beğenebilir...x
Advertorial (!)
İlk Kürtçe opera ama Türkiye değil, Almanya'da
Cihangir'den mahalle arkadaşım Dara Kutlay'ın uzunca bir süredir uğraştığı ilk Kürtçe opera sonunda 13 Mayıs'ta Almanya'da sergilenecek.
Müzik önerisi
Eğer yanılmıyorsam dünyanın ilk Afro Amerikan aktivist şarkıcılarından Harry Belafonte, 96 yaşında öldü. Ne olur çok eski demeyin, bu şarkıyı bir dinleyin. Bayılacaksınız.
Tuğrul Eryılmaz | Düzeyli Magazin
[email protected]Fotoğraf ve davetler için editör maili: [email protected]
YORUMLAR