Mart ayından herkese merhaba! Mart ayı ile birlikte yeni normalleşme başladı. Peki, bu normalleşme ne kadar sağlıklı ilerleyecek? Herkes kendi önlemini gerçekten kendi alacak mı? Yoksa yaşamın kıyısında sürekli bir tekrar döngüsünü mü izliyoruz?
Tüm restoranlar, cafeler açıldı. Tiyatro perdeleri hala kapalı! Ülkemizin Kültür ve Sanat tarafı ne zaman yeni bir açılıma gidecek belli değil! Kimse bu konuda bir şey söylemiyor. Her esnafın zorda olduğu gibi her sanatçı ve sanat ekibinin de zor durumda olduğunu unutmamak gerek. Saat kısıtlamalarıyla beraber tiyatro gösterim saatlerinde zorunlu değişiklikler meydana gelmişti. Arkasından ise kısıtlamalar artı. Restoranlar açıldı, peki insanlar arasında sosyal mesafe var mı? Hem işletmeler hem de kişiler bireysel olarak dikkatli mi? Maalesef ki değil! Öyle olmasını umardım fakat gözlemlediklerim, umduklarımızdan daha farklı. Restoranlar açılımla beraber dolmuş, sosyal mesafe hak getire… Herkes bir arada önlem kelimesinin anlamına dair bir iz bile yok. O yüzden bu açılım ne kadar iyi olacak hep beraber göreceğiz. Hayatımız bir açıl bir kapan diyerek kısır döngü halini aldı. Dün yaşanan cumartesi trafiği aslında bir ay sonrasının özeti diyebiliriz… Ne diyelim hayırlısı, alıştık artık ne de olsa.
Zorlu PSM, Dijital Sahne’nin uyarlamaları son sürat devam ediyor. Her hafta kısa uyarlamalarla kült eserleri sahneye taşıyor. Bu hafta Anton Çehov’un ölümsüz eserlerinden “Ayı” adlı eseri sahnedeki yerini alıyor. İbrahim Çiçek tarafından uyarlanan ve yönetilen oyunun kadrosunda Enis Arıkan, Şebnem Bozoklu ve Cansın Şenel yer alıyor. Kostümler döneme ve karakterlere uygun seçilmiş. Sahne dekorunda en çok dikkatimi çeken ayakkabı şeklindeki berjer oldu. 7 ay önce kocasını kaybeden kadının kapısına gelen bir yabancı ile başlar hikâye. Karşılıklı çekişmeleri, kadın -erkek arasındaki sadakat tartışmaları içerisinde onları izlemek oldukça keyifliydi. Enis Arıkan’ı daha önce sahnede hiç izlememiştim. Keşke daha önce de izleseymişim dedim. Daha önce “Garaj” adlı oyuna gitmeyi çok istemiştim fakat bir türlü yer bulamamıştım. Enis Arıkan sahnede devleşen bir isim ve değeri oldukça geç anlaşılan bir oyuncu olduğu da kesin. Bundan sonraki oyunlarını kesinlikle kaçırmam, sizlere de kaçırmayın derim. Zorlu PSM’in YouTube sayfası üzerinden neredeyse on sekiz dakikalık bu oyunu izlemenizi tavsiye ederim.
Kadıköy Emek Tiyatrosu, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü dijital üzerinden kutlamak için hazırlıklara başladığını duyurdu. Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun geçen yıl başlattığı “ Kadınlar Şenlikte” festivali bu yıl pandemi sebebiyle dijital üzerinden gerçekleşiyor. 8 – 14 Mart 2021 tarihleri arasında Youtube, Spotify, ve Zoom gibi platformlar üzerinden seyircisine ulaşacak. Bu yıl “Bellek” teması ile yepyeni oyun projesi, müzik performansları, söyleşiler, podcast’ler ve birçok etkinliğin yer alacağı festivallin detaylarına “www.kadikoyemektiyatrosu.com” üzerinden ulaşabilirsiniz.
Sevgiyle, Sağlıkla ve Sanatla kalmanız dileğiyle…
Sevgilerle,
Merve ÖZGÜNEŞ
OYUNCU
YORUMLAR