Kedi sahne Sanatları’nın oyunlarından “Çiçekçi Sokağı Cinayeti” adlı oyunu 2018-2019 sezonunun ortalarında izlediğim. Kosta Kortidis’in kaleme aldığı oyunun yönetmen koltuğunda Hakan Altıner yer alıyor. Kadrosunda Deniz Türkali, Altan Gördüm, Özdemir Çiftçioğlu, Damla Cercisoğlu, Gökmen Kasabalı, Berkay Şengil ve Sadi Özen yer alıyor. Oyun en çokta usta isimlerden oluşan kadrosuyla dikkat çekiyor. 20 yüzyılın başlarında, İstanbul, Pera’daki Çiçekçi Sokağında faili meçhul bir cinayet ile beraber kadına uygulanan cinsel şiddet anlatılıyor.
“Burası Çiçekçi Sokağı! Burası Pera! Burası dünyanın tam merkezi! Ne o şaşırdınız mı? Elbette dünyanın merkezi! İnsan nerede yaşıyorsa, dünyanın merkezi de orasıdır işte!” cümlesi ile başlıyor oyun. 1904 yılında İstanbul Pera’daki Çiçekçi Sokağı’nda güzelliğiyle tanınan Despina yaşamaktadır. Despina, genç sevgilisi periklis ile evlenmenin hayallerini kurar. Despina’nın Kapı komşusu Türkan ise görmüş, geçirmiş bir kadındır. Erkekler ve hayat ile ilgili nasihatlerini sıralarken, kendisinin erkeklere olan güvensizliğini seyirciye anlatıyor. Aslında Türkan’ın tüm niyeti, kızı gibi gördüğü Despina’nın kendisi ile aynı kaderi yaşamamasıdır. Periklis ise Türkan’ın söylediklerini haklı çıkaracak bir karakterdir. Tefecilerden borç alan, kumar oynayan elinde hiçbir şey kalmazsa, varını yoğunu vermekte hiç teretüt etmeyecek bir karakter. Hikayemizin bir de Şık Manol’u var kendisi tam bir İstanbul beyefendisi gibi görünse de aslında beyaz eldivenli bir tefeciden başkası değil. Sonunda aralarında onlarca sene farkı olan iki aşkın hikayesi ile buluşuyoruz. Kadına yönelik cinsel şiddete ve sonuçlarına şahit oluyoruz. Özellikle de toplumumuzun son zamanlarda en büyük kanayan yarası ve hassas damarlarından birine parmak basıyor. Despina’nın yerinde olsanız, sizde kendisi ile aynı yolu tercih edeceksinizdir. Artık susmak ağır, adalet terazisi şaşmış, insanlar çığırından çıkmış durumda. Despina’nın üzerinden seyircinin yüzüne çarpılan bir gerçek. Bu kadar hassas bir konuyu naiflikle kaleme alan Kosta kortidis’in oyununu, Hakan Altıner aynı naiflikle sahneye taşımış.
Geçmişte yaşanan bir aşk ve o anın genç aşıkları. Çiçekçi Sokağı Cinayeti metin açısından beni pek tatmin eden bir oyun olmadığını söylemeliyim. Oyun içerisinde en çok dikkatimi çeken, başından sonuna kadar dikkatlice izlediğim, mükemmel oyunculuk performanslarını izlemek gayet keyifliydi. Özellikle de kendi adıma benim hamurumu yoğuran ustalarımdan, sevgili ustam Altan Gördüm’ü sahnede izlemek apayrı güzeldi.
20.Yüzyılda işlenen bir cinayet bu cinayetin katili de sebebi de belli değil. Oyunu izlediğinizde bu cinayetin gizli dosyası izleyicisi için aralanmaya başlıyor. Cinayetin gizli ve sessiz kalmakla zorunlu kalan tek şahidi seyircisi. Gerçek bir hikayeden kaleme alınan oyunun gizli şahidi olmak, cinayetin sebebini öğrenmek isterseniz, listenize ekleyebilirsiniz. Emeği geçen herkesin emeğine, yüreğine sağlık. Alkışları bol olsun.
Sevgilerle,
Merve Özgüneş
OYUNCU
YORUMLAR